Vítejte na farmě ...na tom našem dvoře všechno to krákoře, ale bývalo to i jinak.Vyrostla jsem na venkovském dvoře a k chovu domácích zvířat jsem měla po celý život kladný vztah a tak bylo celkem přirozené, že jako první jsem si pořídila na dvorek hejno slepic a jednoho krásného kohouta, vše plemene Vlaška koroptví. Po dvorku chodila landéská husa a houser. Slepičí vajíčka jsem spotřebovala v kuchyni a husí jsem darovala přátelům a kamarádkám aby si z nich vytvořili kraslice. Neměla jsem líheň a husa nezasedla, tak alespoň někdo měl z vajec užitek. Jednoho dne nás navštívila liška, husy neodnesla, ale zůstalo mi jen pár slepiček a naštěstí i kohout. Byla jsem rozhodnutá, že už nikdy nebudu chovat na dvorku žádná zvířata, ale nedalo mi to. Byl u nás nezvyklý klid. Na velkém dvorku a přilehlé zahradě se těch pár slepiček doslova ztratilo. V té době jsem už měla líheň, sice ze staré ledničky, ale o důvod víc vyzkoušet, jestli to bude fungovat. Nasbírala jsem vajíčka od Vlašek a dala jsem je do líhně. Za 21 dní bylo hejno kuřátek. Měla jsem z nich ohromnou radost. Ke slepičkám přibyly perličky, krůty a další rok i husy. Ani jsem si neuvědomovala, jak mě moje záliba v chovatelství pohlcuje. K Vlaškám přibyly Hempšírky a Wyandotky, máme husy landéské a německé nosné, kachny pekingské a farmářská kuřata, přebytky prodáváme. Moje záliba pohltila i mého manžela, který mi ve všem pomáhá. Od známého jsme si pronajali louky a začali jsme i s chovem oveček. Chováme ovce romanovské křížené masným plemenem a mohu říct, že jejich masíčko je delikátní. Uvažuji o rozšíření chovu ovcí a hus.

3. února 2016

Nabídka jehněčího masa

Jehňata mají v mase cca 7 kg. Masíčko je křehké a může se upravovat grilováním i jako minutka. Jehňata jsou loňská červencová ( romanovské ovce x hempšír masné plemeno). Bez loje. Výborné. Dělali jsme teď v zimě na grilu a bylo to jedinečné. Marinádu jsem zvolila hořčično-medovou:

2 lžíce krémžské hořčice, 2 lžíce dijonské hořčice hrubozrnné, sůl, pepř, 4 lžíce oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce medu, špetka tymiánu, špetka čerstvé posekané rozmarýny. Nechala jsem odležet jen dvě hodiny, nebyl čas a potom jsme grilovali. Větší dobrotu jsem už dlouho nejedla. K tomu jsem upekla domácí chléb :

3 hrnky mouky (2 hrnky hladké a 1 hrnek celozrnné pšeničné nebo špaldy a nebo žitné, 3/4 kostky droždí, 1,5 lžičky soli ( pozor,aby se nepotkala s droždím, jinak nekyne), 1,5 hrnku teplé vody, špetku cukru na droždí, nechat vzejít kvásek, přidávám slunečnicové semínko, lněné semínko a špetku kmínu. Nechám asi tak dvě hodiny kynout (bohatě stačí). V troubě rozpálím nádobu na pečení, do horké nádoby vpracuji těsto a peču nejdříve 15 minut zprudka a dopékám 30 - 40 minut na 180*C do růžova. Je až s podivem, že takto upravené jehněčí maso jedí i zarputilí odpůrci jehněčího.

Žádné komentáře:

Okomentovat